Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]
[...] czy rozpad glikogenu. Działa ona antykatabolicznie, zmniejszając wykorzystanie glikogenu np. dla potrzeb energetycznych ustroju. W ten sposób, poprzez trzeci mechanizm insulina obniża stężenie cukru we krwi. W pewnym aspekcie jest też substancją o działaniu katabolicznym, bo wzmaga glikolizę (rozpad glukozy; oksydację glukozy). Niemniej [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
[...] Trzewna tkanka tłuszczowa zwiększa insulinooporność i błędne koło się zamyka. Kolejne porcje cukru w diecie powodują, że potrzeba większej ilości insuliny do transportu. Ta insulina nasila składowanie się cukru w postaci tkanki tłuszczowej, a pośrednio sprzyja też rozwojowi nowotworów (stymulacja szlaku insulina-IGF-1). Rak piersi Brakuje [...]
[...] Nadmierny dowóz kalorii powoduje odkładanie się tłuszczów w wątrobie i mięśniach, co hamuje oddziaływanie insuliny w tych tkankach. W tych patologicznych warunkach insulina nie hamuje lipolizy, a zwiększony przepływ tłuszczu powoduje stłuszczenie wątroby, insulinooporność wątrobową i hipertriglicerydemię. Najprościej walczyć z tym [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] istotnych dla regulacji hipertrofii: leptyna jest pozytywnym regulatorem syntezy białek mięśniowych, ćwiczenia fizyczne (trening siłowy) wpływają na szlak sygnałowy mTOR, insulina wpływa na szlak sygnałowy mTOR, aminokwasy (BCAA, białka serwatkowe WPC, WPI, WPH) korzystnie wpływają na szlak sygnałowy mTOR, testosteron (działa poprzez różne [...]
[...] podwyższone ciśnienie krwi w porównaniu ze zwierzętami z grupy kontrolnej, co sugeruje, że związek między upośledzoną bioaktywnością NO a nadciśnieniem jest genetyczny. Czy insulina podwyższa, czy obniża ciśnienie krwi? To zależy od dawki hormonu. Warto pamiętać, iż w przypadku wielu rodzajów leków, zwierzętom w badaniach podaje się zaporowe, [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] Harpera” podkreśla się, iż jest to działanie pośrednie, hormony tarczycy ułatwiają działanie innych hormonów, wazopresyna. Co wywiera hamujący wpływ na lipolizę: insulina poprzez wpływ na HSL (czytaj: węglowodany i białka stymulujące wyrzut insuliny) => hamuje lipazę wrażliwą na hormon (HSL); w obecności insuliny (największy wpływ [...]
„Ładowanie” węglowodanami jest techniką zwiększania ilości „paliwa” w mięśniach. Czy warto ją stosować? I tak i nie. „Ładowanie” mięśni zwykle polega na ograniczeniu podaży węglowodanów w określonym czasie przed zawodami, a następnie podawaniu bardzo dużych ilości w krytycznym okresie przed startem (np. 24-30 h). Skąd wzięły się te ramy [...]
[...] długiemu życiu. W końcu warto pamiętać, iż stale podniesione stężenie insuliny (wskutek dowozu węglowodanów) sprzyja budowaniu otłuszczonej, antykulturystycznej sylwetki (insulina hamuje wiele kluczowych procesów związanych z mobilizowaniem i utlenianiem tłuszczów). Referencje, badania: M. Daly i in „Dietary carbohydrates and insulin [...]
[...] podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. U sportowca insulina nasila wychwyt aminokwasów w większości tkanek wzmaga syntezę białka hamuje rozpad białka (i jego zużywanie np. na cele energetyczne => glukoneogeneza) nasila [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
[...] i ibuprom. Praktycznie nie da się przedawkować SAA, a skutki uboczne objawiają się raczej po miesiącach lub latach ich nadużywania. W ciągu kilku godzin mogą zabić: insulina, DNP czy beta-mimetyki – po które często sięgają kulturyści – ale nie są to substancje z grupy SAA (niestety w popularnej prasie każdy człowiek wyposażony w [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
[...] zachodnich”) i można tam przeczytać, iż: „Spożycie mleka wywołuje nadmiernie podniesienie się stężenia insuliny i podwyższa stężenie IGF-1 we krwi. Nadmierna stymulacja osi insulina/IGF-1 ma duże znaczenie w patogenezie trądziku, miażdżycy, cukrzycy, otyłości, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych, wpływając tym samym na większość [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]